Седмица на немския език и култура

Седмица на немския език и култура

Катедра „Германистика“ към Факултета по Хуманитарни науки организира „Седмица на немския език и култура“. Тя съвпада с немския карнавал „Фашинг“ (на немски Fasching), който съответства на българският празник Сирни Заговезни. Датира още от древни времена, когато се е вярвало, че зимните духове трябва да се изгонят, за да дойде пролетта.

Най-големият известен карнавал е този в Кьолн, като парада дори се предава по телевизията. Всички се обличат в костюми, които варират от принцеси, през зомбита и пирати, до герои от филми. В детските градини и училищата задължително има един ден, на който децата отиват маскирани.

В Шумен честването на Седмицата започна с откриване на изложбата „Картини от Германия“ в Регионалната библиотека от доц. д-р Юрий Проданов и гост-лекторката ни Изабел фон Цицевиц. Наградените получиха грамотите си от гл. ас. д-р Светлозар Чилингиров.

Предстоят още различни и интересни инициативи като няколко състезания за изучаващите немски език, beatbox workshop на немски в четвъртък (15.02.), следван от концерт в Младежки дом Шумен с участието на група „Lead Motion“ към ПЕГ „Н. Й. Вапцаров“.

Закриването на Седмицата ще се случи в петък (16.02.) с карнавал в ПЕГ „Н. Й. Вапцаров“.

Заповядайте!

Център за международно сътрудничество
Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“

You must be logged in to post a comment.